Welk lichaamstype heb jij? - The BASE Group | Digital Coaching
825
single,single-post,postid-825,single-format-standard,,columns-4,qode-child-theme-ver-2.4,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Welk lichaamstype heb jij?

ectomorph, mesomorph, enodmorph

05 Jul Welk lichaamstype heb jij?

Lukt het maar niet om extra spiermassa aan te maken? Kan jij eten wat je wilt en word je maar niet zwaarder? Of eet jij juist genoeg en heb je het idee dat alles wat je eet direct wordt omgezet in vet?  Waarschijnlijk is jouw voeding dan niet in balans met het type lichaam dat jij hebt. Om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsbehoeftes zul je eerst een kritisch moeten kijken naar wat voor lichaamstype jouw lichaam toebehoort.

 

Makkelijk gezegd bestaan er drie soorten lichaamstypen, namelijk de ectomorph, endomorph en mesomorph. Ieder lichaamstype heeft zijn eigen positieve en minder positieve eigenschappen. Nu is het zo dat je lichaam nooit voor de volle honderd procent onder 1 type valt. Meestal valt je lichaam tussen twee lichaamstypen in. Hieronder zullen de drie lichaamstypen aan je worden uitgelegd en de eigenschappen die hierbij horen. In een nieuw artikel dat later verschijnt zullen de afzonderlijke voedingsbehoeftes aan je worden uitgelegd.

 

Ectomorph

De ectomorph is van nature mager en heeft een slank en tenger postuur. Kenmerkend zijn de dunne schouders en een plattere borst. Doordat de stofwisseling altijd in de vijfde versnelling staat is een verhoging van het lichaamsgewicht lastig. Hierdoor lijkt het dat alles gegeten kan worden zonder zwaarder te worden. Vaak denken de personen die het lichaamstype van een ectomorph hebben dat zij niet gespierder kunnen worden en leggen zij zich hierbij neer.  Om zwaarder te worden en om meer spiermassa aan te maken zullen zij toch echt meer moeten eten en dat in de juiste verhouding. Over het algemeen zal de koolhydraat inname verhoogt moeten worden.

Mesomorph

Het lichaamstype van de mesomorph kenmerkt zich vooral doordat het van nature al een gespierd en atletisch lichaam heeft. Vaak heeft een mesomorph van zichzelf al brede schouders en een goed ontwikkeld fysiek. Dit is dan ook direct het meest gunstige lichaamstype voor krachttraining. Doordat het makkelijk spiermassa opbouwt is de spierdefinitie eerder zichtbaar. Een mesomorph is vaak van zichzelf al sterk. Een nadeel is dat zij ook makkelijker lichaamsvet aanzetten dat een ectomorph.

Endomorph

Mensen die het lichaamstype van een endomorph hebben,  hebben vaak al een wat gedrongen lichaamsbouw en creëren makkelijker lichaamsvet. Hoewel zij ook makkelijk spiermassa aanmaken gaat dit indirect vaak gepaard met de aanmaak van lichaamsvet. Van nature zijn zij sterk, hebben grote volle schouders en helaas een trage stofwisseling. Doordat zij  een langzamere stofwisseling hebben is afvallen en inshape komen voor hun erg lastig. Een endomorph is hierdoor genoodzaakt erg kritisch te zijn naar zijn voedingsbehoefte. Meestal zal een verlaging van koolhydraten in eerste instantie noodzakelijk zijn.

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie